Uşak Ortodonti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ortodontik Acil Durumlar

Gerçek manada ortodontik acil durumlar çok nadir olmakla birlikte size bir telefon kadar yakınız. Genel olarak, ciddi bir ağrı ya da kendi başınıza çözemeyeceğinizi düşündüğünüz ağrılı bir aparey problemi mevcutsa problemi çözmek için kliniğimizi arayıp en yakın zamana randevu alabilirsiniz. Alacağınız bu randevuya kadar birçok problemi kendiniz geçici olarak çözebilirsiniz. Probleminizi tarif edebilmek için apareylerinizin parçalarının adlarını öğrenmelisiniz. (Ortodonti Sözlüğü) Böylece hangi parçanın yerinden çıktığını ya da kırıldığını belirtebilirsiniz. Probleminizi hafiflettikten ya da çözdükten sonra yine de kliniğimizi arayıp bilgi vermeniz ve normal kontrol zamanınız öncesinde bir randevu almanızın gerekip gerekmediğini öğrenmeniz önem taşımaktadır. Çünkü, apareylerinizin hasarlı bir şekilde kalmasına uzunca bir süre göz yummanız tedavi planınızda gecikmelere sebep olabilecektir.

  • Genel ağrı ya da rahatsızlık hissi

    Braketleriniz takıldığında bünyenize de bağlı olarak, 1 ila 5 gün süreyle genel bir ağrı-gerginlik hissedebilirsiniz. Bu süre boyunca ısırma sırasında fazladan rahatsızlık oluşabilir, bu ilk günlerde mümkün olduğunca yumuşak besinler tüketmelisiniz. Ağrı ciddi miktarda ise baş ağrısı ya da benzer durumlar için kullandığınız, herhangi bir ağrı kesiciyi (aspirin hariç) kullanabilirsiniz. Dudaklar, yanaklar ve dilde braketlerle temasları sebebiyle irritasyon-tahriş oluşabilir. Hafifletmek için ılık tuzlu suyla gargara yapabilirsiniz. Bir su bardağı ılık suya 1 çay kaşığı tuz karıştırıp kuvvetlice çalkalayabilirsiniz. Tahriş olan bölgeye eczanelerden edinebileceğiniz orabase pomad uygulaması da iyileşme sürecine yardımcı olabilir. Rahatsız eden braketlerin üzerini koruyucu mum ya da şekersiz sakızla kapatmanızda bu dönemi atlatmanızda faydalı olacaktır.

    beyaz yaralar
  • Headgear (Enselik)

    Headgear, ortodontistiniz tarafından tarif edildiği şekilde kullanılmadığında rahatsızlıklık oluşturabilmektedir. Eğer metal kısımlarında eğrilme oluştuysa tekrar uyumlanması için kliniğimizi arayıp yardım istemelisiniz. Şaşırtıcı şekilde, headgear daha uzun süre takıldığında daha az rahatsızlık vermektedir bu sebeple size tarif edilen süre kadar taktığınızdan emin olun!

  • Kopan braket

    Genelde sert ve yapışkan gıdaların yenmesi sebep olur. Ağrı ve rahatsızlık yok ise acil bir durum değildir. Kopan braket ya da bandınız hala ark teline bağlı durumdaysa çıkarmaya çalışmayın, olduğu gibi bırakıp üzerini mum ya da şekersiz sakızla kapatın.

    kopan braket
  • Yerinden çıkmış ark teli

    Ortodontik tedaviniz sırasında azı dişinizde bulunan tüpten tel çıkabilir. Bu genelde ortodontistinizin söylediği  yiyeceklere dikkat etmemenizden kaynaklanır. Ark telini bir cımbızla yerine takmaya çalışabilirisiniz. Bu şekilde yapmanız ya da mum ile kapatmanız çözüm olmazsa küçük bir tırnak makası ile (yıkadıktan ve alkolle dezenfekte ettikten sonra) ark teline bağlı durumda olan en gerideki dişin gerisinden kesebilirsiniz.

           tüpten çıkan tel

  • Batan Ligatür teli

    Ortodontik teli braketlere bağlamak amacıyla kullanılan tellerin ucu bazen dışarı doğru kıvrılabilir. Bu durum sert fırçalama ya da sert yiyecekleri yeme sonucu oluşabilir. Bu tel ucu da dudakları ya da yanağı tahriş eder. Arkasında silgisi olan bir kalem kullanarak, batan ligatür telinin ucunu ark telinin altına ve dişe doğru itebilirsiniz.
      batan ligatür teli

  • Uzun telin batması

    Bazen azı dişinizin olduğu yerde sonlanmış daha önceden  batmayan tel sonradan     batmaya başlayabilir. Bunun sebebi diş hareketlerinden dolayı telin ucunun daha dışarı çıkmasıdır. Size verilen mumlardan yapıştırın ve kliniğinizi arayın. Doktorunuz batan kısmı kesecektir.                                      uzun telin batması

Klinik
Dr.Hüseyin Naci Canbuldu
ÇalışmaSaatleri-Adres-Kroki
Randevu

Ortodontik Tedavi
Erken Ortodontik Tedavi
Çocuk ve Gençlerde tedavi
Yetişkinlerde ortodontik tedavi
Braket çeşitleri
Ortodontide diş çekimi
Hızlı üst çene genişletmesi
Ortognatik cerrahi
Ortodontinin faydaları
Pekiştirme dönemi
Sık rastlanan problemler
Öncesi sonrası
Foto galeri
Video galeri

Yeni Hastalar için
Neden Ortodontist?
Tedavi oldum da ne oldu?
İlk randevu
Tedavi İhtiyacı
Ortodontide acil durumlar
Ödeme seçenekleri
Sık sorulan sorular
Kaçınılacak besinler
Ağız bakımı
Randevu talebi
Tıbbi Bilgi Formu
İletişim formu
Ortodonti Sözlüğü
Tavsiye et-Doktorlar için
Tavsiye et-Hastalarımız için

Yeni Teknolojiler
Incognito ve lingual ortodonti
Insignia
Invisalign
Damon sistemi
In-ovation
Geçici ankraj apareyleri
Yumuşak doku lazeri
Smartclip
Ice
Zoom

Eğlence
Renk seçimi
Oyunlar

İletişim
İletişim bilgileri ve kroki
Randevu talebi
İletişim formu
Tavsiye et-Doktorlar için
Tavsiye et-Hastalarımız için
Copyright © 2013   ORTODONTİST DR. Hüseyin Naci CANBULDU