Ortodontiyle dişlerin yeniden konumlandırılması mümkün olduğu gibi ortognatik cerrahi ile de büyüme gelişimlerini tamamlamış erişkin hastalarda ki çene uyumsuzlukları düzeltilebilmekte, çiğneme, konuşma, soluk alma fonksiyonları iyileştirildiği gibi yüz görünümü de güzelleştirilebilmektedir.
Ortognatik tedaviye kimler ihtiyaç duymaktadır?
Çene gelişimi genellikle kızlarda 17, erkeklerde 18 yaş civarında tamamlanmaktadır.Çene cerrahisi tüm gelişim tamamlandıktan sonra uygulanır bununla birlikte cerrahi öncesi diş hareketlerini içeren ortodontik hazırlık aşamasına bu yaşlara 1 yıl kala başlanabilir.
İşleyişi nasıldır?
Cerrahi öncesi 6-18 ay süreyle orthodontik hazırlık aşaması gerekmektedir. Bu aşamada dişlerinizin daha da kötüleştiğini düşünebilirsiniz fakat dişlerinizin konumları çenelerinizin ameliyat sonrasındaki konumlarına göre şekillenmektedir. Cerrahi sonrası çeneleriniz uygun konumlarına getirildiğinde dişlerinizin muntazam ilişkide olduklarını göreceksiniz.
Son görüntüleme teknikleri kullanılarak ortognatik tedavi sonucu kişinin kazanacağı estetik ve fonksiyonel faydalar öngörülebilmektedir. Bilgisayar destekli tedavi planlaması ve diğer teknolojik gelişmeler, cerrahi işlemin etkinliğini artırmakta ve cerrahi sonrası iyileşme sürecini kısaltmaktadır. Böylece hastalar cerrahi sonrası rutin hayatlarına en kısa zamanda dönebilmektedirler.
Cerrahi işlem hastane ortamında, genel anestezi altında, çene cerrahisi uzmanı ve ekibi tarafından gerçekleştirilmekte ve gereken işlemin tipine bağlı olarak birkaç saat sürebilmektedir. İşlem sonrası 2 hafta içinde okul ya da işinize dönebilirsiniz. İşlemden sonra gereken iyileşme süresi sonunda (yaklaşık 4-8 hafta), ortodontistiniz kapanış ilişkinizi mükemmelleştirmek için ortodontik tedavinize devam edecektir. Çoğu vakada, braketleriniz cerrahi sonrası 6-12 ay içinde çıkartılmaktadır.
Ortodontide ki son gelişmeler sayesinde, ortodontik tedaviyle problemin çözülebileceği durumlarda ortognatik cerrahi gerekmeyebilmektedir. Ortodontistiniz, pek çok kriteri göz önüne alıp değerlendirdikten sonra tedavinizin bir parçası olarak ortognatik cerrahiye ihtiyacınızın olup olmadığını size söyleyecektir